Fijnstof van bandenslijtage

Komt fijnstof vooral uit de uitlaat of juist van de banden?

Weerhuisje.eu - Fijnstof van bandenslijtage

Het wordt weer warmer en Bovag stelt vast dat een half miljoen auto’s op winterbanden rijden. Hoeveel extra fijnstof levert dat? Een kleine berekening inzake band en milieu.

Ok, met de NOx-uitstoot hebben autofabrikanten er jarenlang een potje van gemaakt, met fijnstof ligt dat anders. Euro 5-diesels met een goed werkend af-fabriek roetfilter blijven keurig onder de norm van 0,005 gram per km. Niet alleen in het lab, ook op de weg!

Zelf rekenen

Maar hoeveel is dat eigenlijk, 0,005 g/km? Is dat meer of is dat minder dan er door slijtage van de banden komt? Cijfers daarover zijn niet beschikbaar, dus berekenen we ze zelf. Dat is makkelijker dan het lijkt, reken maar mee!

Van nieuw naar oud

Ok, we gaan uit van een veelvoorkomende band, pak ‘m beet een 205/55 R16. Zo’n band heeft een afrolomtrek van net geen 2 meter. Laten we zeggen dat de profieldiepte van een nieuwe 7,6 mm is en van een versleten exemplaar 1,6.
Dan is er tijdens de levensduur 6 mm aan profieldiepte verdwenen.

Strook rubber

Hoeveel rubber is dat? Nou, dat gaat om een strook van bijna 2 meter lang, 20,5 cm breed en 6 mm hoog. Nou ja, niet helemaal. Want in die strook zaten ook profielgroeven, daar zat vanaf het begin af aan al geen rubber. We gaan er even vanuit dat 30 % van het profiel uit lucht bestond en berekenen dan het volume aan rubber in de strook: iets meer dan 1700 cm3. Voor het idee, dat is meer dan zo’n anderhalf liter melkpak.

Van band naar fijnstof

Goed werk, maar de Euronorm is in grammen, niet in volume. Even opzoeken wat het soortelijk gewicht van autobandenrubber is: 0,92 gram per cm3. Ok, dan komen we uit op een dikke 1,5 kg aan rubber dat tijdens de levensduur van de band wordt omgezet in fijnstof.

Dan komt er al gauw honderd keer zoveel fijnstof van de banden als uit de uitlaat

Factor 25

Weerhuisje.eu - Fijnstof van bandenslijtage

Een auto heeft vier banden, en als die nu eens 50.000 km mee gaan dan komt er per kilometer dus…, reken, reken…, 0,126 gram fijnstof van de banden. Dat is ruim 25 keer zoveel als de 0,005 gram die er maximaal uit de uitlaat komt. Oef, dat is wel erg veel. Maar eigenlijk konden we het weten. “Positieve effecten elektrische auto op luchtkwaliteit overschat“, schreef De Volkskrant twee jaar geleden al.

Misschien wel honderd keer!

Stel nou dat winterbanden op een hete zomerdag vier keer zo snel slijten, dan komt er bij zo’n auto wel honderd keer zoveel fijnstof van de banden als uit de uitlaat.

’s Zomers hier geen winterbanden!

Tip voor gemeentes!

Kortom, tip voor gemeentes die met een milieuzone het fijnstofniveau willen verlagen: houd in de zomer auto’s met winterbanden buiten! En bandenvretende elektro-aandrijvers? Tja, die zou je eigenlijk het hele jaar de toegang moeten ontzeggen…

Kom je een leuke pagina of video tegen over "Fijnstof en auto's" dan hoor ik het graag via mail en zal deze hier toevoegen.

WEERHUISKE.nl

Onze 1e website om onze weerdata en gevens te presenteren, online sinds 2012. Tegenwoordig ziet u op deze website de weergegevens van weerdiensten zoals Weeronline en Buienrader.

KLIK

WSGB.nl

Onze 2e website om onze weerdata en gevens te presenteren, online sinds 2012. Hier presenteren wij puur onze eigen gegevens en de weersverwachting.

KLIK voor de mirror KLIK

Colandino.nl

Op deze website tonen we de hardware van ons weerstation en geven we ook uitgebeide omschrijvingen en reviews over gebruikte hardware. Onder andere Raspberry Pi, Arduino, Linux, Zelfbouw enz..

KLIK