Wat is een HEPA filter voor Fijnstof

HEPA staat voor: High-Efficiency Particulate Air

Wat is een HEPA filter?


HEPA is een afkorting voor High-Efficiency Particulate Air. HEPA filters zijn in de jaren veertig ontwikkeld met het doel de verspreiding van radioactieve deeltjes te voorkomen. Hoewel we HEPA filters tegenwoorden gebruiken in ons huishouden is de originele toepassing van deze uitblaasfilters nog steeds niet onbelangrijk, ook al hebben we niet met radioactieve deeltjes te maken.

De functie van een HEPA filter

Een HEPA filter wordt ook wel “uitblaasfilter” genoemd. De functie van dit filter is dan ook om de uitblaaslucht van uw ventilatie te zuiveren. Zonder een HEPA filter zou uw ventilatie de fijnstof uit de buitenlucht in uw woning worden geslingerd, een HEPA filter houdt deze en ook met name pollen in het voorjaar tegen. Dit fijnstof bevat niet alleen stof, maar ook microscopisch klein ongedierte, allergie verwekkende pollen en stofdeeltjes. Je wilt niet dat dit in huis rond dwarrelt!

Volgens de Europese normen moet een HEPA filter tussen de 85% en 99,999995% van alle stofdeeltjes van 0,3 micrometer (µm) opvangen. De meeste microfilters die te koop zijn, filteren rond de 99,5% van het fijnstof. Dat maakt de uitblaaslucht van uw ventilatie astma- en allergievriendelijk.
Heb je klachten aan de luchtwegen of ben je allergisch voor stof? Dan bevelen wij een HEPA filter van harte aan.

Weerhuisje.eu - Wat is een HEPA filter - Hepa filter doorsnede en diagram

Het juiste HEPA filter kopen

De kwaliteit van een microfilter wordt aangegeven met een getal, bijvoorbeeld H13 of H14. Hoe hoger het getal, hoe meer fijne stofdeeltjes het filter uit de uitblaaslucht haalt. Zeker wanneer iemand in jouw huishouden last heeft van allergieën is de filterkwaliteit van groot belang en geldt: hoe meer de lucht gefilterd wordt, hoe beter.

Kijk daarom na aanschaf van een nieuw HEPA filter of de filterkwaliteit ervan hoog genoeg is.

Een HEPA-filter is gespecificeerd in de Europese Norm 1822:2009 van de Europese Unie (Deze norm is ingetrokken sinds 01-04-2023).
Hierin staan verschillende klassen van HEPA-filters:

Deze standaard is opgebouwd uit 5 delen welke als volgt geplubliceerd zijn:

  • Deel 1: Classification, performance testing, marking
  • Deel 2: Aerosol production, measuring equipment, particle counting statistics
  • Deel 3: Testing flat sheet filtermedia
  • Deel 4: Determining leakage of filter elements (scan method)
  • Deel 5: Determining the efficiency of filter elements

Deze standaard volgt op de eerdere standaard EN1822:1998.

Het grootste praktische verschil ten opzichte van de oude standaard zit met name in de klasse aanduiding:
Klasse H10-H12 is veranderd naar E10-E12.

Absoluutfilters worden in 3 verschillende klasses ingedeeld:

  • EPA (E) - Efficient Particulate Air Filters
  • HEPA (H) - High Efficiency Particulate Air Filters
  • ULPA (U) - Ultra Low Penetration Air Filters



Classificatie absoluutfilters volgens de norm EN1822:2009

HEPA-klasse

Retentie (totaal)

Retentie (plaatselijk)

 E10

  > 85%   > *

E11

  > 95%   > *

 E12

  > 99,5%   > *

 H13

  > 99,95%   > 99,75%

 H14

  > 99,995%   > 99,975%

 U15

  > 99,9995%   > 99,9975%

 U16

  > 99,99995%   > 99,99975%

 U17

  > 99,999995%   > 99,9999%


* Klasse E10-E12 ondergaan geen lokale lektest.
De efficiency wordt gemeten bij een deeltjesgrootte van 0,3μm.

HEPA filters zijn met name geschikt voor het verwijderen van stofdeeltjes met een grootte vanaf 0,3 micron en ULPA filters met name voor het verwijderen van deeltjes met een grootte vanaf 0,12 micron.

De aanduiding "HEPA-filter" is alleen van toepassing op filters die minimaal aan bovenstaande eisen voldoen.

Wordt vervangen door: NEN-EN 1822-1:2017 Ontw. en & NEN-EN 1822-1:2023 en



Weerhuisje.eu - Wat is een HEPA filter - EPA filter - Filterklasse E10 tot en met E12

Wasbaar of niet-wasbaar?

Na ongeveer zes maanden raakt het filter verzadigd.
Het begint fijne stofdeeltjes door te laten en functioneert niet meer naar behoren.

Veel HEPA filters zijn wasbaar. Je maakt het onderdeel simpelweg schoon door deze onder de kraan uit te spoelen.
Zodra het filter opgedroogd is, kan deze weer in de ventilatie geïnstalleerd worden.

Is het uitblaasfilter niet wasbaar?

Dan moet het ieder half jaar vervangen worden. Voor wasbare filters adviseren wij deze minimaal (afhankelijk van gebruik) elke twee jaar te vervangen om de optimale werking van het filter te garanderen.

 

Fijnstof filteren met een HEPA-filter

Er zijn een paar voor en nadelen aan het fijnstof filteren met een HEPA filter. De voordelen van het filteren met een HEPA-filter zijn dat de lucht snel gezuiverd wordt van fijnstof en andere stofdeeltjes en dat het vrijwel geen deeltjes meer achterblijven.
Ook komen bij het filterproces met een HEPA-filter geen andere stoffen c.q. chemische reacties vrij. Het nadeel van een HEPA-filter is dat er altijd een ventilator nodig is om de lucht door het filter te zuigen het nadeel hiervan is dat deze geluid met zich meebrengt en dus altijd (zacht) hoorbaar is, ook is het HEPA-filter bij intensief gebruik na ± 2 a 3 maanden volledig verzadigd en dient het filter te worden vervangen.

Weerhuisje.eu - Wat is een HEPA filter - HEPA filter - Filterklasse H13 en H14

De voordelen van een HEPA-Filter

  • De lucht is snel gezuiverd.
  • Zeer steriele lucht
  • Zeer natuurlijk process

Nadeel van een HEPA-Filter

  • Niet geruisloos (door de ventilator)
  • Filter moet worden vervangen

Benodigde capaciteit HEPA luchtreiniger berekenen

Hoeveel capaciteit moet mijn HEPA luchtreiniger hebben? Dit is afhankelijk van verschillende factoren. Een uitleg en methode om dit te berekenen.

Factoren

Verschillende factoren zijn van invloed op hoeveel capaciteit een HEPA luchtreiniger moet hebben om een ruimte effectief te reinigen. Deze zijn:

  • De inhoud van de ruimte
  • Het soort vervuiling, is het stof, rook, virussen, allergenen, pollen, nare geuren, gassen
  • Hoeveel mensen en/of hoeveel en welke dieren zijn er in de ruimte
  • Hoe is de ventilatie van de ruimte en wat is de kwaliteit van de buitenlucht
  • Welke kwaliteit moet de lucht in de ruimte hebben
  • Is de hoeveelheid vervuiling constant of zijn er piekmomenten waarin er veel vervuiling is en de lucht snel gereinigd moet worden.

Maximum capaciteit

Bij luchtreinigers wordt vaak een maximum capaciteit opgegeven. Dit is de capaciteit waarbij de luchtreiniger in de hoogste stand staat. Dit geeft meer geluid en verkort de levensduur van de filters en op de lange termijn van de luchtreiniger zelf.

Overcapaciteit

Men kan het best voor een luchtreiniger met overcapaciteit kiezen, de luchtreiniger hoeft daardoor niet constant in de hoogste stand te draaien en zal daardoor langer mee gaan.

Certificering

Er zijn verschillende instituten die tests uitvoeren om de effectiviteit van luchtreinigers te meten. De bekendste en strengste meetmethode is de CADR/AHAM certificering, uitgevoerd door de Association of American Home Appliance Manufacturers. Luchtreinigers van gerenommeerde fabrikanten zijn voorzien van deze certificering.

Wat wordt gemeten

Bij deze meetmethode wordt de oppervlakte van de ruimte weergegeven waarin 80% van alle rookdeeltjes binnen 20 minuten worden verwijderd. Rookdeeltjes blijven het langst in de lucht hangen en zijn daardoor het moeilijkst te filteren. De CADR/AHAM geeft aan van welke oppervlakte een luchtreiniger binnen 20 minuten de lucht kan reinigen. Hoe langer een luchtreiniger aanstaat, hoe groter het oppervlak zal zijn dat gereinigd kan worden.

De hele dag aan

Meestal staat een luchtreiniger de hele dag aan en hoeft niet binnen 20 minuten alle vervuiling weg te zijn. Dan kan men aanhouden dat de capaciteit van de luchtreiniger 2 tot 3 keer zo groot is als de CADR/AHAM capaciteit binnen 20 minuten.

Hoge eisen aan luchtkwaliteit of zware vervuiling

Wanneer de luchtreiniger gebruikt wordt tegen allergieën, sterke vervuiling of de lucht wel binnen 20 minuten gereinigd moet zijn, dan is de CADR/AHAM capaciteit een goede richtlijn voor de capaciteit van de luchtreiniger.

Verschillende opgave capaciteit

Er worden door andere merken zeer uiteenlopende opgave gedaan voor de capaciteit van luchtreinigers. Zo wordt van sommige luchtreinigers met een filtercapaciteit van 180m³/u gemeld dat ze geschikt zijn voor ruimten tot 70m². De capaciteit van dergelijke luchtreinigers blijkt in de praktijk lang niet voldoende te zijn.

Filtercapaciteit

Luchtreinigers kunnen het best met elkaar vergeleken worden aan de hand van hun filtercapaciteit in kubieke meter ofwel m³. Hierbij ervan uitgaand dat de lucht die door de luchtreinigers stroomt even goed gefilterd wordt.

Capaciteit berekenen

Er is een formule die een indicatie geeft hoeveel filtercapaciteit de luchtreiniger moet hebben voor een bepaalde ruimte:

  • Bij milde vervuiling kan de filtercapaciteit het best 2x zo groot zijn als de inhoud van de ruimte
  • Bij gemiddelde vervuiling kan de filtercapaciteit het best 3,5 keer zo groot zijn als de inhoud van de ruimte
  • Bij zware luchtvervuiling, zoals bijvoorbeeld sigarettenrook, of als er zeer hoge eisen aan de luchtkwaliteit worden gesteld zoals bij astma- of allergiepatiënten kan de filtercapaciteit het best 5 keer zo groot zijn als de inhoud van de ruimte

Voorbeeld

Een luchtreiniger met een filtercapaciteit ofwel luchtstroom van 300m³/u is bij milde vervuiling geschikt voor een ruimte van 150m³/60m². Bij gemiddelde vervuiling is dezelfde luchtreiniger geschikt voor een ruimte van 85,7m³/34m². Bij zware vervuiling of hoge eisen aan de luchtkwaliteit is deze luchtreiniger geschikt voor een ruimte van 60m³/24m².

Vergelijking met plasma cluster of elektrostatische luchtreinigers of ionisatoren

De genoemde berekening geldt alleen voor HEPA luchtreinigers of luchtreinigers die een HEPA filter hebben naast plasma cluster ionisatie of ionisatie. Een luchtreiniger met HEPA filter is het meest effectief tegen stof, fijnstof en andere vervuilingen. Fijnstof is het moeilijkst te filteren en wordt door een HEPA luchtreiniger tot 2x effectiever uit de lucht gehaald dan door een ionisator.

Vluchtige stoffen

Ionisatoren of plasma cluster ionisatoren bestrijden effectief bepaalde vluchtige stoffen zoals gassen en micro organismen die niet door filters opgevangen kunnen worden.

Combinatie HEPA en plasma cluster ionisatie

Plasma cluster ionisatie maakt daarnaast de in de lucht zwevende deeltjes anti statisch waardoor ze minder snel aan oppervlakken in de ruimte hechten. De deeltjes blijven in de lucht zweven en komen sneller in de luchtreiniger terecht waar ze permanent uit de lucht verwijderd worden. Daarom maken luchtreinigers vaak gebruik van een combinatie van luchtreiniging met filters en plasma cluster ionisatie.



Kom je een leuke pagina of video tegen over "HEPA filters en Fijnstof" dan hoor ik het graag via mail en zal deze hier toevoegen.

WEERHUISKE.nl

Onze 1e website om onze weerdata en gevens te presenteren, online sinds 2012. Tegenwoordig ziet u op deze website de weergegevens van weerdiensten zoals Weeronline en Buienrader.

KLIK

WSGB.nl

Onze 2e website om onze weerdata en gevens te presenteren, online sinds 2012. Hier presenteren wij puur onze eigen gegevens en de weersverwachting.

KLIK voor de mirror KLIK

Colandino.nl

Op deze website tonen we de hardware van ons weerstation en geven we ook uitgebeide omschrijvingen en reviews over gebruikte hardware. Onder andere Raspberry Pi, Arduino, Linux, Zelfbouw enz..

KLIK