Soorten Onweer
De aambeeldvormige wolk van een volwassen onweersbui heeft altijd al ontzag ingeboezemd vanwege haar vermogen om zowel verwoestende regen, wind, hagel en zelfs tornado's op de aarde los te laten als ontzagwekkende spektakels van bliksem en donder.
Onweer komt het meest voor in de lente en de zomer in tropische en subtropische gebieden. Lokale warmteonweders komen dikwijls voor aan het eind van de middag of 's avonds als de opwarming aan de grond maximaal is. Onweer dat veroorzaakt wordt door een frontaal systeem kan zich op ieder moment voordoen. De ontwikkeling ervan zal vaak worden versterkt door de opwarming van de grond.
Over de hele wereld zijn er iedere dag zo'n 40.000 onweders. De meest onweergevoelige gebieden zijn het zuidoosten van de V.S., waar het gemiddeld 100 dagen per jaar onweert.
Een doorsnee onweer duurt maximaal twee uur. Over het algemeen kan er slechts 15 tot 30 minuten sprake zijn van een volledig ontwikkeld onweer.
Waarschuwing voor onweer
Als het landschap tamelijk vlak is en er geen lage Stratusbewolking hangt, kan een torenhoge Cumulonimbuswolk tot op een afstand van 320 kilometer worden waargenomen. De richting waarin de wolk beweegt kan soms vastgesteld worden door naar de vorm van het aambeeld te kijken. Het lange gedeelte ervan strekt zich uit in de richting waarin de winden op hoogste niveaus blazen. In sommige gevallen, wanneer de hemel bedekt is met veel verschillende soorten wolken, of als het landschap bergachtig is, kan een onweerswolk onzichtbaar blijven. Onweders op een afstand van maximaal 160 kilometer kunnen echter worden ontdekt met behulp van een radio. Stem de radio af op een frquentie waarop geen radiouitzendingen plaatsvinden en zet vervolgens het geluid harder. Als er in de buurt een actieve onweersbui aanwezig is, zal je duidelijke uitbarstingen van atmosferische storingen horen, die door de bliksem van het onweer worden veroorzaakt. Als het geluid van de atmosferische storingen harder wordt, geeft dit aan dat het onweer dichterbij komt. Als een actieve onweersbui zich op minder dan 32 kilometer afstand bevindt, zou je hem moeten kunnen horen. Als de tijd tussen bliksemflits en de donder afneemt, komt het onweer dichterbij. Als u tegelijkertijd de flits ziet en de donder hoort, geeft dat aan dat je er middenin zit.