Educatief

Educatief - Buien

Buien

Buien behoren tot de meest indrukwekkende weersverschijnselen die er bestaan. Dit komt omdat niet alleen de buienwolken op zich vaak al indrukwekkend kunnen zijn, maar ook gaan buien niet zelden gepaard met heftige weersverschijnselen.

Lees verder

Educatief - Sneeuw

Sneeuw

Sneeuw - Uitleg over sneeuw, hoe ontstaat sneeuw?
Sneeuw is een natuurverschijnsel dat bij velen sterk tot de verbeelding spreekt, maar in Nederland helaas betrekkelijk zeldzaam is.


Lees verder

Educatief - Stormen

Stormen

Uitleg over stormen, hoe ontstaat een storm? Toch is dat na uitvoerig onderzoek door de Klimatologische Dienst van het KNMI niet zo gebleken.
De laatste jaren lijkt Europa iets vaker geplaagd te worden door stormen dan de jaren daarvoor.

Lees verder

Educatief - Luchtdruk

Luchtdruk

Onze aarde wordt omgeven door een gasvormig omhulsel die dampkring wordt genoemd. De dikte van deze dampkring of atmosfeer varieert maar bedraagt omstreeks 800 km. Daarboven gaat men geleidelijk over in de interplanetaire ruimte.

Lees verder

Educatief - Dooi Fronten

Dooi Fronten

Zodra zachte oceaanlucht een aanval doet op de aanwezige koude lucht zal deze laatste luchtsoort zich niet zo één, twee, drie laten vervangen. Immers, koudelucht is soortelijk gezien zwaarder dan warme lucht. De warme luchtmassa glijdt als het ware tegen de koude lucht op.

Lees verder

Educatief - Natuurijs

Natuurijs

Niet elk jaar kunnen de schaatsliefhebbers zich in de handen wrijven als de ijsvloer op hun favoriete watertje aangroeit en vervolgens sterk genoeg is om bereden te worden. En als het er van komt, dan stappen we massaal op het ijs, het liefst met helder vriezend weer en een koek en zopie.

Lees verder

Educatief - Lucht en Waterdamp

Lucht en Waterdamp

Onze aarde wordt omgeven door een gasvormig omhulsel die dampkring wordt genoemd. De dikte van deze dampkring of atmosfeer variëert maar bedraagt omstreeks 800 km. Daarboven gaat men geleidelijk over in de interplanetaire ruimte. Het dagelijks weer speelt zich af in de onderste 10 tot 20 km, ook wel de troposfeer genoemd.

Lees verder

Educatief - Gevoelstemperatuur

Gevoelstemperatuur

Gedurende koude en winderige winterdagen is het niet de actuele luchttemperatuur wat het direct koud maakt, maar de zogenaamde gevoelstemperatuur of windchill. Deze waarde is niet een temperatuur zoals weerkundigen deze m.b.v. een thermometer meten, maar een maat voor de hoeveelheid aan warmte die delen van blote huid verliezen.

Lees verder

Educatief - Lucht en Waterdamp

Ijsselmeer IJS

Het IJsselmeer en het Markermeer zijn grote, maar in het algemeen betrekkelijk ondiepe meren, die echter van grote invloed zijn op het klimaat van Noord-Holland, Flevoland en Friesland. Het overgrote deel van de meren is niet meer dan circa drie meter diep.

Lees verder

Educatief - Gevoelstemperatuur

Soorten Wolken

De onderste wolkenetage bestaat uit een aantal wolkengeslachten die hun basis tussen het aardoppervlak en 6.500 voet hebben (0 en 2000 m). In de poolstreken en tropen ligt de bovengrens resp. lager en hoger.


Lees verder