Bliksem

Van Wolk naar Lucht

Weerhuisje.eu - Electrische Verschijnselen - Bliksem van Wolk naar Wolk - Rechts naast de wolk zie je de elektrische ontlading tussen de wolk en de aangrenzende atmosfeer

Deze vorm van bliksem komt voor wanneer een elektrische ontlading plaatsvindt tussen een opgebouwde lading binnen een Cumulonimbuswolk en een gebied met een tegenovergestelde lading in de omringende atmosfeer. Dit type bliksem is vaak niet zo krachtig als de bliksem van wolk naar grond en een bliksemstraal is meestal voldoende om het verschil in lading onder de kritische niveaus te brengen. Het is daarom niet gebruikelijk dat zich herhaalde bliksemflitsen voordoen door hetzelfde kanaal van wolk naar lucht.

Bliksem van wolk naar lucht doet zich gewoonlijk voor tussen de lucht en de positief geladen bovenste wolkdelen. Het doet zich ook voor in de lagere delen, maar dan meestal in combinatie met de positieve bliksemstraal van de bliksem van wolk naar aarde, waarbij de bliksemschichten van wolk naar lucht op vertakkingen van de hoofdflits lijken. Dit komt omdat in de onderste lagen het verschil in lading tussen de wolk en de aarde normaal groter is dan het verschil in lading tussen de wolk en de omringende lucht.

Omdat bliksem van wolk naar lucht zich normaal bij de top van de Cumulonimbuswolk voordoet, kan hij van een behoorlijke afstand worden waargenomen. Als het onweer te ver weg is om de donder te kunnen horen, kan de waarnemer getuige zijn van een 'stil onweer'.

Wanneer bliksem van wolk naar lucht of bliksem van wolk naar wolk door wolken aan het gezicht wordt onttrokken, ziet de waarnemer alleen de flikkerende weerschijn ervan in de naburige wolken. Dit optische effect staat bekend als 'weerlicht'.

WEERHUISKE.nl

Onze 1e website om onze weerdata en gevens te presenteren, online sinds 2012. Tegenwoordig ziet u op deze website de weergegevens van weerdiensten zoals Weeronline en Buienrader.

KLIK

WSGB.nl

Onze 2e website om onze weerdata en gevens te presenteren, online sinds 2012. Hier presenteren wij puur onze eigen gegevens en de weersverwachting.

KLIK voor de mirror KLIK

Colandino.nl

Op deze website tonen we de hardware van ons weerstation en geven we ook uitgebeide omschrijvingen en reviews over gebruikte hardware. Onder andere Raspberry Pi, Arduino, Linux, Zelfbouw enz..

KLIK