Bliksem

Van Wolk naar Wolk

Weerhuisje.eu - Electrische Verschijnselen - Bliksem van Wolk naar Wolk - Dit soort bliksem komt wereldwijd voor. Het komt veel voor in de tropen maar niet in Antartica. Meestal gaat dit gepaard met zware regen of hagel en een krachtige wind vanuit de onweerswolk

Bliksem van wolk naar wolk is de meest voorkomende vorm van bliksem. De bliksem doet zich het vaakst voor binnen een wolk, waarbij elektriciteit stroomt tussen de negatief geladen onderkant van de wolk en de positief geladen hogere wolkdelen.

Deze interne bliksemflits verlicht de wolk vaak van binnenuit. Een krachtige bliksemstraal kan een spectaculaire momentopname van een hele Cumulonimbuswolk opleveren, die tot een halve seconde zichtbaar kan blijven als meerdere bliksemstralen na elkaar hetzelfde hoofdkanaal volgen.

De bliksem van wolk naar wolk, waarbij elektrische ontlading plaatsvindt tussen tegenovergestelde ladingen in twee naburige wolken, komt minder vaak voor. De ontlading vindt normaal plaats tussen de positief geladen top van de ene wolk en de negatief geladen basis van de andere. Omdat bliksem van wolk naar wolk doorgaans op grotere hoogten plaatsvindt dan bliksem van wolk naar grond, kan hij vooral 's nachts vanop een tamelijk grote afstand worden waargenomen. Een grote Cumulonimbuswolk kan tot op een afstand van wel 320 km worden waargenomen als het landschap redelijk plat is.

Donder is meestal tot op een afstand van slechts 32 km van de bliksemstraal die hem veroorzaakte hoorbaar. Dit betekent dat bliksem van wolk naar wolk voor de waarnemer vaak een 'stil onweer' lijkt te zijn, met herhaalde flitsen die in een spookachtige stilte de hemel verlichten.

WEERHUISKE.nl

Onze 1e website om onze weerdata en gevens te presenteren, online sinds 2012. Tegenwoordig ziet u op deze website de weergegevens van weerdiensten zoals Weeronline en Buienrader.

KLIK

WSGB.nl

Onze 2e website om onze weerdata en gevens te presenteren, online sinds 2012. Hier presenteren wij puur onze eigen gegevens en de weersverwachting.

KLIK voor de mirror KLIK

Colandino.nl

Op deze website tonen we de hardware van ons weerstation en geven we ook uitgebeide omschrijvingen en reviews over gebruikte hardware. Onder andere Raspberry Pi, Arduino, Linux, Zelfbouw enz..

KLIK