Altostratus

Altostratus middelbare wolken

Het tweede geslacht van de middelbare wolken laat niet zoveel verschijningsvormen zien als de veel rijker gevarieerde Altocumulus. Altostratus vormt vaak de schakel tussen de hoger aanwezige Cirrostratus en de eronder liggende grijsgrauwe regenwolken, de Nimbostratus. Altostratus vertoont zich als een grijs of blauwachtig getinte wolkenlaag met een vezelige, draderige en of sluierachtige structuur. Hij is dikwijls egaal van uiterlijk. Soms zijn er geringe licht-donker schakeringen. Hij vertoont evenwel géén Halo-verschijnselen, zoals de Cirrocumulus, Cirrostratus en soms ook de Altocumulus. Altostratus bestaat uit een mengsel van ijskristallen en waterdruppeltjes, soms ook alleen uit waterdruppeltjes. Soms is hij ook zo dun dat de zon of de maan er doorheen nog zichtbaar is als een lichte vlek, zoals men kan zien door melkachtig matglas: Altostratus Translucidus. Is de zon of de maan niet meer zichtbaar dan heet de variëteit Altostratus Opacus. Altostratus heeft bijna altijd een grote horizontale uitgestrektheid (tot honderden kilometers) en een vrij aanzienlijke verticale afmeting (tot 4 kilometer). Altostratusbewolking kan uit twee of meer lagen bestaan, die op geringe afstand boven elkaar liggen en ook wel eens gedeeltelijk met elkaar zijn versmolten, variëteit Altostratus Duplicatus.

Weerhuisje.eu - Altostratus - Altostratus Opacus; eronder Cumulus Weerhuisje.eu - Altostratus - Altostratus translucidus (boven)

Altostratus Opacus; eronder Cumulus.                                                                           Altostratus translucidus (boven).

Hoogte: 3000 - 6000 meter.

Ontstaan: Vooral langs warmtefronten en in cyclonaal gekromde luchtstromingen waar over een groot horizontaal gebied langdurige, gelijkmatige, langzame, stijgende luchtbewegingen voorkomen. Dat kan ook aan de loefzijde van bergen zijn. Daarentegen kan aan de lijzijde van de berg bij Föhn de Altostratus bewolking dunner worden of geheel oplossen.

Betekenis voor het weer:

  • Zijn zon of maan slechts enkele uren of korter als door matglas zichtbaar, en wordt de bewolking daarna steeds dikker en asgrauwer dan is de kans groot dat binnen 3 tot 10 uur regen (of sneeuw in de winter) volgt.
  • Blijft de wolkenlaag zo dun dat zon of maan er doorheen blijven schijnen, dan blijft het verder meestal droog.
  • Lost een gesloten Altostratusdek op of valt hij uiteen in afzonderlijke velden, zonder dat er stapelwolken verschijnen, dan volgt een weersverbetering.

WEERHUISKE.nl

Onze 1e website om onze weerdata en gevens te presenteren, online sinds 2012. Tegenwoordig ziet u op deze website de weergegevens van weerdiensten zoals Weeronline en Buienrader.

KLIK

WSGB.nl

Onze 2e website om onze weerdata en gevens te presenteren, online sinds 2012. Hier presenteren wij puur onze eigen gegevens en de weersverwachting.

KLIK voor de mirror KLIK

Colandino.nl

Op deze website tonen we de hardware van ons weerstation en geven we ook uitgebeide omschrijvingen en reviews over gebruikte hardware. Onder andere Raspberry Pi, Arduino, Linux, Zelfbouw enz..

KLIK