Altocumulus

Altocumulus het eerste geslacht

Als eerste geslacht van de middelbare wolken noemen we de Altocumulus, één van de meest voorkomende wolkengeslachten. Hij is gemakkelijk te herkennen, vooral omdat de 'schapewolken' ertoe behoren. Karakteristiek zijn dan ook de min of meer afgeplatte bollen, rollen en stroken, die in banken of in één wolkenlaag voorkomen, in het algemeen met schaduwpartijen.

De wolkenelementen zijn duidelijk van elkaar gescheiden, bezitten licht-donker structuren en hebben merendeels gerafelde randen. Ze bezitten tevens enige verticale ontwikkeling. De afzonderlijke elementen zijn meestal regelmatig gerangschikt. Hun schijnbare afmeting ligt gewoonlijk tussen de 1 en de 5 graden.

Dat betekent dat ze zich 'verbergen' achter één pink tot drie vingers op gestrekte armlengte. Zijn ze kleiner dan spreken we van Cirrocumulus en wanneer ze groter zijn dan noemen we ze Stratocumulus. Dikwijls komen Altocumulusvelden tegelijkertijd op twee of meer verschillende niveaus voor. Altocumulus kan bij elke weersituatie voorkomen.

Weerhuisje.eu - Altocumulus - Altocumulus het eerste geslacht - Altocumulus Perlucidus Weerhuisje.eu - Altocumulus - Altocumulus het eerste geslacht - Altocumulus Stratiformis Undulatus

Altocumulus Perlucidus.                                                                                       Altocumulus Stratiformis Undulatus..

Hoogte: 3000 - 6000 meter.

Ontstaan: Langs een warmtefrontvlak, na de Cirrocumulus; voorafgaand aan naderende buienhaarden, mogelijk met onweer; of als overblijfsel van een slechtweergebied.

Betekenis voor het weer

  • Grove schapewolken, regelmatig gerangschikt, sneltrekkend duiden op de nadering van regen en wind.
  • Altocumulus Undulatus, dat wil zeggen gerangschikt in evenwijdige golfvormige banken, behoort bij een opkomend warmte front. Hebben de golven sterk gerafelde, kerstboomachtige vertakkingen dan volgt er snel neerslag. Het wordt onstuimig weer met veel wind.
  • Zijn de golfbanken fraai gepolijst en liggen ze dicht bij elkaar dan neemt de bewolking wel toe, maar er zal weinig of geen regen (sneeuw) vallen.

WEERHUISKE.nl

Onze 1e website om onze weerdata en gevens te presenteren, online sinds 2012. Tegenwoordig ziet u op deze website de weergegevens van weerdiensten zoals Weeronline en Buienrader.

KLIK

WSGB.nl

Onze 2e website om onze weerdata en gevens te presenteren, online sinds 2012. Hier presenteren wij puur onze eigen gegevens en de weersverwachting.

KLIK voor de mirror KLIK

Colandino.nl

Op deze website tonen we de hardware van ons weerstation en geven we ook uitgebeide omschrijvingen en reviews over gebruikte hardware. Onder andere Raspberry Pi, Arduino, Linux, Zelfbouw enz..

KLIK