Supercellen

Dat is pas onweer!

In snel stijgende luchtmassa's vormen zich eerst stapelwolken. Hun hoogte is afhankelijk van temperatuurs- en vochtigheidsomstandigheden.

Weerhuisje.eu - Supercellen - Dat is pas onweer! - Cumulonimbus Capillatus Incus Weerhuisje.eu - Supercellen - Dat is pas onweer! Cumulonimbus Incus in midden februari

Links: Cumulonimbus Capillatus Incus.                                                    Rechts: Cumulonimbus Incus in midden februari.

Ontstaan

Zolang opbollende stapelwolken nog scherpe contourlijnen bezittenen duidelijke contrastverschillen in hun bloemkoolstructuren bezitten, is er nog geen buienaktiviteit en geen gevaar voor onweer. Komen de toppen evenwel hoger en hoger, waardoor ze bevriezen dan vervagen de contrastverschillen en worden de randen rafelig. Bij het bevriezingsproces vindt ladingsscheiding plaats. Bliksemontladingen komen vaak al voor als de neerslag nog niet is begonnen.

Weerhuisje.eu - Supercellen - Dat is pas onweer! Weerhuisje.eu - Supercellen - Dat is pas onweer!

Dit is een schematische voorstelling van de belangrijste stijg- en daalwinden. De verticale afmeting van de bui is 8 tot 12 km. De horizontale doorsnede is 10 tot 20 km.

De schets rechts stelt de hoofdverdeling voor van de electrische lading binnen dezelfde bui. De ladingssheiding vindt in hoofdzaak plaats waar de onderkoelde waterdruppels bevriezen. De positief geladen ijssplinters worden omhooggevoerd. De zwaardere negatief geladen ijskeren blijven in het onderste gedeelte van de bui.

WEERHUISKE.nl

Onze 1e website om onze weerdata en gevens te presenteren, online sinds 2012. Tegenwoordig ziet u op deze website de weergegevens van weerdiensten zoals Weeronline en Buienrader.

KLIK

WSGB.nl

Onze 2e website om onze weerdata en gevens te presenteren, online sinds 2012. Hier presenteren wij puur onze eigen gegevens en de weersverwachting.

KLIK voor de mirror KLIK

Colandino.nl

Op deze website tonen we de hardware van ons weerstation en geven we ook uitgebeide omschrijvingen en reviews over gebruikte hardware. Onder andere Raspberry Pi, Arduino, Linux, Zelfbouw enz..

KLIK