Altocumulus

Altocumulus Floccus & Castellanus

Een tamelijk zekere voorbode van onweer (met een enkele uitzondering in april of mei) vormen de twee hierboven genoemde soorten altocumulus wolken. De Floccus ziet eruit als een veld van los van mekaar staande toefjes, die een enigszins rafelige onderkant hebben, waaraan soms vezelachtige valstrepen (vorm: virga) zichtbaar zijn. De Castellanus - even zeldzaam als de Floccus - heeft het uiterlijk van een rij torentjes, zoals de kantelen van een kasteel of vesting, die oprijzen van een gemeenschappelijke vlakke, horizontale onderkant. De Floccus komt vaak voor met andere schapewolken.

Weerhuisje.eu - Altocumulus Floccus & Castellanus - Schapewolken

Altocumulus Floccus.

Hoogte: 3000 - 6000 meter.

Ontstaan: De vlokachtige of torentjesachtige structuur ontstaat meestal door het op grotere hoogte binnendringen van wat (koudere) onstabielere lucht, waardoor uit de eronder gelegen warmere lucht wat opbollende uitstulpingen naar boven ontstaan, die zichtbaar worden via deze wolkenvorm. Als ze zichtbaar is - en dat is vaker in de zomer dan in de winter - dan is het meestal voor het middaguur. Daarna kan een periode van warm, onbewolkt weer volgen.

In de namiddag beginnen dan de donderkoppen te ontstaan en in de avond volgt er onweer. Hoe wilder de Floccus, hoe hoger de Castellanus en hoe sneller ze langs de hemel trekken, hoe eerder het onweer komt opzetten.

Betekenis voor het weer

  • Torentjeswolken of vlokachtige schapewolken zijn vooral in de zomermaanden een voorbode van onweer.
  • Tussen hun verschijning en de weersverslechtering ligt vaak nog een periode van 4 tot 8 uur met fraai zonnig weer.
  • Zweefvliegers, watersporters, bergwandelaars en fietsers moeten bij de verschijning er rekening mee houden dat zij in de loop van de middag gedwongen kunnen worden hun bezigheden voortijdig af te breken.

WEERHUISKE.nl

Onze 1e website om onze weerdata en gevens te presenteren, online sinds 2012. Tegenwoordig ziet u op deze website de weergegevens van weerdiensten zoals Weeronline en Buienrader.

KLIK

WSGB.nl

Onze 2e website om onze weerdata en gevens te presenteren, online sinds 2012. Hier presenteren wij puur onze eigen gegevens en de weersverwachting.

KLIK voor de mirror KLIK

Colandino.nl

Op deze website tonen we de hardware van ons weerstation en geven we ook uitgebeide omschrijvingen en reviews over gebruikte hardware. Onder andere Raspberry Pi, Arduino, Linux, Zelfbouw enz..

KLIK